10 zlatnih pravila web dizajna

AUTOR
Luka Đurišević
Luka Đurišević

Co-Founder

NEWSLETTER

Budi u toku

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa najnovijim objavama.

Tabela sadržaja

Saznajte koja su to osnovna pravila web dizajna. U današnjem digitalnom svijet, web stranica je neophodna za svaki posao ili organizaciju. Međutim, nije dovoljno samo posjedovati web stranicu; dizajn vaše web stranice igra ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju posjetitelja. Dobar dizajn web stranice može napraviti razliku u angažiranju ciljane publike i postizanju poslovnih ciljeva. Bez obzira jeste li iskusni web dizajner ili tek početnik, uvažavanje principima dobrog dizajna web stranica ključno je za stvaranje učinkovite online prisutnosti.

U ovom blogu ćemo raspravljati o deset osnovnih pravila dobrog dizajna web stranica koja biste trebali uzeti u obzir prilikom dizajniranja vaše web stranice. Ova načela pokrivaju različite aspekte, od vizualnog dizajna do korisničkog iskustva do optimizacije performansi same web stranice. Razumijevanjem i primjenom ovih načela možete stvoriti web stranicu koja je estetski privlačna, ali i funkcionalna i namijenjena korisnicima. Bez obzira radite li web stranicu od nule ili redizajnirate postojeću, pridružite nam se dok istražujemo svijet dobrog dizajna i zajedno naučimo glavna pravila web dizajna.

1. Pregledan raspored

Osiguravanje čistog i preglednog rasporeda temeljno je načelo dobrog dizajna web stranica koje izravno utječe na korisničko iskustvo. Stvaranje dobro organiziranog rasporeda ne samo da pomaže korisnicima da brzo pronađu potrebne informacije, već poboljšava i estetiku web stranice. Proces dizajniranja trebao bi uključivati dovoljno bijelog prostora, dizajnerskih elemenata i negativnog prostora kako bi vizualni elementi jasno istupali.

Bitno je optimizirati veličine slika za različite veličine ekrana i mobilne uređaje putem responsivnog dizajna. Dobro dizajnirana web stranica trebala bi biti prilagođena mobilnim uređajima i dostupna svim potencijalnim korisnicima. Učinkovit dizajn web stranica zahtijeva savršenu ravnotežu između estetskih dizajnerskih izbora i poslovnih ciljeva.

Održavanje jednostavne i organizirane strukture sadržaja pomaže korisnicima da brzo navigiraju kroz web stranicu. Trake za navigaciju trebaju biti jednostavne za korištenje i uključivati česte radnje i pozive na akciju, obično kontrastnih boja u odnosu na glavnu paletu boja. Dodatni elementi, poput tražilica i poruka o pogreškama, trebali bi se koristiti s padajućim izbornicima i nadopunjavati bilo koju paletu boja.

Vrijeme učitavanja jedan je od najvažnijih faktora koji utječe na korisničko iskustvo. Kreator rasporeda temeljenog na rešetki i responsivnog dizajna trebao bi pažljivo dizajnirati vizualnu komunikaciju, uzimajući u obzir vrste uređaja i uvide u brzinu stranice.

U vezi s dizajnom web stranica, uvijek treba imati na umu nekoliko načela. To uključuje osiguravanje da je sadržaj lako čitljiv i razumljiv, korištenje visokokvalitetnih vizuala, održavanje dosljednosti na cijelom mjestu, učinkovito korištenje bijelog prostora, fokusiranje na korisničko iskustvo i dostupnost, pravilno korištenje teorije boja, stvaranje intuitivnog sustava navigacije i prioritetiziranje upotrebljivosti.

2. Implementirajte dosljednu paletu boja usklađenu s brendom

Jedno od temeljnih načela dobrog dizajna web stranica je implementiranje dosljedne palete boja koja je usklađena s vašim brendom. To je ključno kako bi se osiguralo besprijekorno korisničko iskustvo i stvorila estetska kvaliteta koja odražava poslovne ciljeve. Dobro dizajnirana web stranica trebala bi potaknuti potencijalne kupce da sudjeluju u vašem sadržaju i poduzmu akcije prema vašim glavnim ciljevima.

Da biste to postigli, trebate razmotriti ispravnu paletu boja i komplementarne boje, što će pomoći korisnicima da se lako kreću kroz stranicu i stvore vizualni prikaz vašeg brenda. Ispravno izvedena paleta boja može uspostaviti modni dizajn i istaknuti vašu web stranicu. Bitno je razmotriti kognitivno opterećenje korisnika, njihove mentalne modele i učinke vizualnog onečišćenja prilikom dizajniranja vaše web stranice.

Implementacija učinkovite i dosljedne palete boja čini vašu web stranicu vizualno privlačnijom, smanjuje stope napuštanja stranice i stvara savršenu ravnotežu za korisnika. Ovo će potaknuti angažman korisnika, olakšavajući navigaciju i česte radnje, poput klikanja na pozive na akciju ili korištenja padajućih izbornika.

Osim toga, osiguravanje brzog učitavanja web stranice, bez obzira na vrstu uređaja ili veličinu ekrana, ključno je za pružanje optimalnog korisničkog iskustva. Sveukupno, dobro izvedena paleta boja nužna je za učinkovitu web stranicu.

3. Osigurajte da je dizajn web stranice prilagođen mobilnim uređajima

Osiguravanje da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima ključno je za pružanje pozitivnog korisničkog iskustva svim posjetiteljima, bez obzira na uređaj koji koriste. Ovo načelo spada u kategoriju responsivnog dizajna, što je ključni element učinkovitog dizajna web stranica.

S obzirom na sve veći broj korisnika koji pretražuju internet putem svojih mobilnih uređaja, imati mobilno prijateljsku web stranicu može doprinijeti i smanjenju stope napuštanja stranice te omogućiti potencijalnim kupcima da brže postignu svoje glavne ciljeve. U procesu dizajniranja bitno je razmotriti veličinu ekrana i vrste uređaja koje koriste za pristup web stranici te stvoriti responsivan raspored koji se prilagođava različitim veličinama ekrana.

Slijedeći ovo načelo, osigurat ćete da vaša web stranica ima estetsku kvalitetu i inovativni dizajn dostupan svim korisnicima.

4. Koristite jasne fontove

Još jedno od temeljnih načela dobrog dizajna web stranica je korištenje jasnih i lako čitljivih fontova. To je važno za korisničko iskustvo jer posjetitelji trebaju lako čitati sadržaj na vašoj stranici. Pri odabiru fontova, razmotrite stil slova, veličinu i razmak kako biste osigurali da nisu preveliki ili pretesno grupirani.

Osim toga, odaberite fontove koji odgovaraju vašem brendu i strukturi sadržaja. Zapamtite da je jednostavnost bolja, posebno kada je riječ o mobilnim uređajima. Izbjegavajte korištenje previše različitih fontova i držite se samo nekoliko konzistentnih na cijeloj web stranici. Dodatno, osigurajte da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima i da su vaši fontovi čitljivi na manjim ekranima.

Konačno, jasni i lako čitljivi fontovi će vašoj web stranici dati estetski privlačan izgled i poboljšati njenu učinkovitost te potencijal za uspjeh.

5. Koristite visokokvalitetne slike

Korištenje visokokvalitetnih slika i grafika može poboljšati korisničko iskustvo na vašoj web stranici. Veličina slika i veličina ekrana su ključni faktori u vezi s vizualnim dizajnom, posebno u današnjem kontekstu gdje sve više korisnika pristupa web stranicama putem mobilnih uređaja. Stoga, osiguravanje responsivnog dizajna koji se dobro prilagođava svim uređajima postaje ključno za održavanje pozitivnog iskustva posjetitelja.

S obzirom na činjenicu da tražilice preferiraju mobilno prijateljske web stranice, integracija visokokvalitetnih vizualnih elemenata također može poboljšati optimizaciju tražilica vaše web stranice. Osim što pridonosi funkcionalnosti, dobro osmišljene slike i grafike mogu znatno poboljšati estetski dojam stranice, doprinoseći zadržavanju posjetitelja i postizanju poslovnih ciljeva.

Važno je postići ravnotežu između dekorativne svrhe i učinkovite komunikacije poruke. Visokokvalitetne slike mogu poboljšati estetsku kvalitetu web stranice, ali istovremeno mogu rezultirati dužim vremenima učitavanja i većim stopama napuštanja stranice. Kao dizajner proizvoda, trebate uzeti u obzir kognitivno opterećenje korisnika i osigurati da slike ili vizualni elementi služe određenoj svrsi, ne dodajući nepotrebnu konfuziju strukturi sadržaja.

Uključivanje visokokvalitetnih fotografija i grafika na vašu web stranicu može biti izuzetno učinkovit alat, pod uvjetom da se to radi ispravno, s pažljivim razmatranjem osnovnih načela i ključnih elemenata učinkovitog dizajna web stranica.

6. Osigurajte da je navigacijski izbornik jednostavan za korištenje

Jedno od temeljnih načela dobrog dizajna web stranica jest osigurati da je navigacijski izbornik intuitivan i jednostavan za korištenje. Korisničko iskustvo ključno je u dizajnu web stranica, a navigacijska traka jedan je od ključnih elemenata koji osigurava pozitivno iskustvo za posjetitelje. Dizajneri moraju uzeti u obzir korisnike desktopa i mobilnih uređaja prilikom stvaranja navigacijskih izbornika te osigurati da je responsivan i prilagodljiv različitim veličinama ekrana i vrstama uređaja.

Dobro dizajnirana navigacijska traka mora biti jednostavna, s transparentnom paletom boja i komplementarnim bojama koje olakšavaju pronalaženje tražilice, padajućih izbornika i poruka o pogreškama. Izbornik mora brzo učitavati, a dizajneri trebaju koristiti rešetkasti raspored koji savršeno balansira vizualni prikaz i kognitivno opterećenje.

Konačni cilj učinkovite navigacijske trake je pomoći potencijalnim kupcima da brzo i lako pronađu ono što im je potrebno, što dovodi do češćih radnji i smanjenih stopa napuštanja stranice. Pravilna organizacija izbornika, jasna oznaka kategorija i logičan redoslijed elemenata olakšavaju korisnicima navigaciju kroz stranicu.

Osim toga, pridržavanje principa responsivnog dizajna omogućuje dosljedno korisničko iskustvo na različitim uređajima. Dizajneri trebaju redovito testirati navigaciju na različitim uređajima kako bi osigurali dosljednost i optimalno iskustvo bez obzira na platformu koju korisnici upotrebljavaju.

7. Osigurajte brzinu učitavanja stranice

Jedno od temeljnih načela dobrog dizajna web stranica jest osigurati brzinu učitavanja stranice. To je ključna komponenta korisničkog iskustva i može značajno utjecati na učinkovitost web stranice u postizanju željenih ciljeva. U današnjem svijetu gdje sve ide brzo, korisnici su skloniji napustiti web stranicu ili stranicu kojoj treba predugo da se učita. Stoga je optimizacija vaše web stranice za brzo učitavanje pojedinih stranica ključna.

Optimizaciju brzine učitavanja stranice možete postići primjenom različitih tehnika. To uključuje komprimiranje veličina slika, korištenje rešetkastog ili responsivnog rasporeda te smanjenje korištenja vizualnih elemenata koji povećavaju vrijeme učitavanja stranice. Bitno je osigurati da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima i responsivna, budući da sve više korisnika pristupa web stranicama putem mobilnih uređaja.

Implementacijom ovih praktičnih principa web dizajna možete stvoriti dobro osmišljenu i estetski privlačnu web stranicu koja udovoljava potrebama potencijalnih kupaca dok ostvaruje poslovne ciljeve. Brza i responzivna web stranica poboljšava ukupno korisničko iskustvo, čime se smanjuje vjerojatnost da korisnici napuste stranicu zbog dugog vremena učitavanja.

Dodatno, osiguravanje brzine učitavanja stranice može poboljšati rangiranje vaše web stranice na tražilicama, pružajući bolje šanse za dosezanje ciljane publike. Ova optimizacija također podržava trend mobilnog pristupa internetu, čime se vaša web stranica prilagođava potrebama suvremenih korisnika.

8. Koristite bijeli prostor učinkovito kako biste stvorili osjećaj ravnoteže

Bijeli prostor, poznat i kao negativni prostor, predstavlja ključan element učinkovitog dizajna web stranica koji utječe na korisničko iskustvo. Ovaj prostor odnosi se na prazne površine oko i između dizajnerskih elemenata na stranici. Iako bi neki dizajneri mogli biti skloni iskoristiti svaki centimetar ekrana, učinkovita upotreba bijelog prostora može poboljšati cjelokupnu estetsku kvalitetu i stvoriti uravnoteženiji dizajn.

Korištenje previše vizualnih elemenata može rezultirati vizualnim onečišćenjem, otežavajući potencijalnim kupcima navigaciju i postizanje njihovih glavnih ciljeva na web stranici. Kroz primjenu bijelog prostora kako biste razbili strukturu sadržaja i učinili stranicu vizualno privlačnijom, možete smanjiti stope napuštanja stranice i povećati vrijeme koje korisnici provode na vašoj stranici.

Prilikom korištenja bijelog prostora važno je uzeti u obzir veličinu ekrana i vrste uređaja na kojima će se vaša web stranica pregledavati. Responsivni dizajn može pomoći u osiguravanju da je vaša web stranica optimizirana za korisnike desktopa i mobilnih uređaja.

Ukratko, uključivanje bijelog prostora u proces dizajniranja vaše web stranice može učinkovito rezultirati dobro dizajniranom stranicom prilagođenom mobilnim uređajima, koju korisnici doživljavaju kao estetski privlačnu i jednostavnu za navigaciju.

9. Osigurajte da je web stranica dostupna osobama s invaliditetom

Deveto pravilo dobrog dizajna web stranica je osiguravanje dostupnosti web stranice osobama s invaliditetom. Korisničko iskustvo ključna je komponenta učinkovitog web dizajna, i važno je osigurati da web stranica bude dostupna svim potencijalnim korisnicima, bez obzira na njihove sposobnosti.

Dizajneri trebaju slijediti principe dizajna i proces koji prioritizira dostupnost, uključujući pružanje dovoljno bijelog prostora, korištenje dizajnerskih elemenata i negativnog prostora, uključivanje vizualnih aspekata s odgovarajućim veličinama slika te osiguravanje da je web stranica optimizirana za veličinu ekrana i mobilne uređaje pomoću responsivnog dizajna.

Dizajniranjem mobilno prijateljske web stranice koja zadovoljava standarde pristupačnosti, dizajneri mogu privući i zadržati potencijalne kupce te ostvariti svoje glavne poslovne ciljeve. Dizajneri mogu postići savršenu ravnotežu estetske kvalitete, inovativnih dizajnerskih izbora i učinkovitog dizajna web stranica prioritetiziranjem pristupačnosti kao jednog od temeljnih načela i ključnih elemenata njihove vizualne reprezentacije.

Web stranica koja je dostupna osobama s invaliditetom smanjuje kognitivno opterećenje, eliminira vizualno onečišćenje i pruža korisnicima jasno razumijevanje proizvoda putem uključivanja poziva na akciju, čestih radnji i traka za navigaciju, čineći navigaciju jednostavnom. Dizajneri također trebaju implementirati komplementarnu paletu boja, tražilicu, poruke o pogreškama i padajući izbornik kako bi korisnicima pomogli brzo pronaći ono što traže. Konačno, dizajneri trebaju prioritetizirati vrijeme učitavanja i koristiti rešetku.

10. Koristite jasne pozive na akciju kako biste korisnike usmjerili prema željenim radnjama.

Jedno od temeljnih načela učinkovitog dizajna web stranica je korištenje jasnih i sažetih poziva na akciju kako biste korisnike usmjerili prema željenim radnjama. To je ključno za stvaranje pozitivnog korisničkog iskustva i postizanje poslovnih ciljeva. Kako biste to postigli, dizajneri proizvoda trebaju razmotriti kognitivno opterećenje i mentalne modele svojih potencijalnih kupaca te uključiti pozive na akciju na ključnim područjima gdje su korisnici najvjerojatnije u interakciji s web stranicom.

Trake za navigaciju i padajući izbornici trebali bi biti jednostavni za korištenje, a bitne radnje trebale bi se smjestiti na vidljivim područjima s transparentnom paletom boja i komplementarnim bojama. Tražilice treba lako pronaći i koristiti, a poruke o pogreškama trebaju biti sažete i korisnički prijateljske. Osim toga, dizajnerski izbori koji se odnose na visokokvalitetne slike, bijeli prostor i vizualne elemente mogu značajno poboljšati estetsku kvalitetu web stranice i vizualnu komunikaciju.

Završne misli

Slijedeći ove osnovne principe i razmatrajući ključne dizajnerske elemente, dizajneri mogu stvoriti dobro osmišljenu i funkcionalnu web stranicu koja rezonira s korisnicima i ostvaruje poslovne ciljeve.

U zaključku, dizajn web stranica ključan je aspekt uspjeha web stranice, a deset načela navedenih u ovom blogu pružaju temelj za postizanje dobrog dizajna. Razmišljanjem o važnosti jednostavnosti, vizualne privlačnosti, dosljednosti, među ostalim faktorima, dizajneri web stranica mogu stvoriti web stranice koje su ne samo funkcionalne, već i privlačne i ugodne za korisnike. Važno je uvijek biti otvoren za nove dizajnerske ideje i kontinuirano poboljšavati postojeće dizajne, jer web stranice imaju potencijal izazvati veliki utjecaj na poslovanje ili organizaciju. S ovim načelima na umu, moguće je stvoriti web stranicu koja se ističe i pruža pozitivno korisničko iskustvo.

PODIJELI:
NOVOSTI

Moglo bi te i ovo zanimati

KONTAKT

Pokrenimo Suradnju

Ako vam se sviđa način na koji radimo i razmišljamo te možete zamisliti suradnju s nama, javite se! Pošaljite nam pitanja, zahtjeve ili izrazite interes. Ne brinite, mailove čitamo svakodnevno i brzo ćemo vam odgovoriti. Čujemo se uskoro!