Kako početi s web dizajnom?

AUTOR
Luka Đurišević
Luka Đurišević

Co-Founder

NEWSLETTER

Budi u toku

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa najnovijim objavama.

Tabela sadržaja

Web dizajn je iznimno bitna komponenta procesa razvoja web stranice. Ako vas zanima web dizajn možemo pretpostaviti da ste kreativna osoba koja uživa u procesu stvaranju. Sigurni smo kako ste uzbuđeni zbog započinjanja svog prvog projekta izrade web stranice. Ako vas zanima što sve trebate znati prije izrade svoje prve stranice te kako početi s web dizajnom, ovaj vodič za web dizajn će vam u tome pomoći.

Odaberite nešto jednostavno za svoj prvi projekt

Ovo se čini pomalo očito, zar ne? Ponekad možemo biti previše ambiciozni te se uslijed toga obeshrabriti. Za svoj prvi projekt najbolja je ideja odabrati nešto jednostavno i zabavno. Stranica namijenjena prodaji putem interneta je pomalo kompleksna te je iz toga razloga izradu takvih stranica bolje malo odgoditi dok ne skupite potrebno iskustvo.

Blog je odličan odabir za početak, on će vam biti dobra vježba za web dizajn te ćete također naučiti kako funkcionira CMS (Content Management System) što je iznimno bitno za vaše buduće projekte. Najbolje je to što ne morate krenuti s izradom ispočetka, postoji pregršt predložaka za izradu bloga koje

Predlošci su iznimno koristan alat koji možete iskoristiti za učenje. Proučavanje kako su elementi HTML, CSS i Javascripta ukomponirani u sami dizajn stranice će vam dati uvid u to što dizajn čini funkcionalnim. Predloške možete koristiti kao bazu te ga mijenjati i prilagoditi svojim preferencijama.

Možda ne želite započeti blog – pokušajte pronaći inspiraciju u svojim hobijima i interesima. Možete prikazati svoje umijeće fotografiranja i izraditi stranicu na kojoj će biti prikazan vaš rad. Izrada stranica koje uključuju vaše hobije i interese učinit će sami projekt izrade prve stranice još uzbudljivijim i ugodnijim.

Pronađite inspiraciju

Zasigurno ste naišli na stranice koje su vas zadivile svojim zapanjujućim dizajnom.

Izradite dokument u koji ćete stavljati poveznice za sve stranice koje su vam se svidjele ili ih spremite u trenutku kada ih pronađete. Pinterest je odlična platforma za pronalazak inspiracije za web dizajn – možete pronaći i spremiti ilustracije, postere, blogove, naslovnice i mnoge druge vrste dizajna koje vas mogu inspirirati, dizajneri koriste izraz „mood board“ za ove kolekcije.

Uz inspiraciju koju sami pronađete mi vam donosimo i neke kolekcije koje možete proučiti:

  • Awwwards uvijek ima nove i jedinstvene primjere dizajna te razne tematske kolekcije
  • Behance je odlična kompilacija web dizajn projekata u kojima je fokus na kvaliteti i kreativnosti
  • Dribbble se fokusira na individualne dizajnere, pružajući vam forum na kojem možete dobiti povratnu informaciju i komunicirati s drugima

Pronađite inspiraciju i van digitalnog svijeta

Srž web dizajna je u vizualnom jeziku koji možete pronaći na raznim mjestima poput naslovnica časopisa i plakata u vašem gradu. Istrenirajte se da uočavate primjere dobrog dizajna i analizirate što taj dizajn čini dobrim.

Neka vas umjetnost inspirira

Jesmo li spomenuli da postoji cijela povijest umjetnosti koju možete koristiti za inspiraciju? Povijest umjetnosti je kompleksna, ali bogata primjerima kojima se možete poslužiti kada vam ponestane inspiracije. Izdvojite vrijeme i naučite više o povijesti umjetnosti jer to može proširiti vaše znanje o dizajnu i samim time vas učiniti boljim web dizajnerom.‍

Istražite različite vrste dizajna

Postoji puno različitih disciplina dizajna s kojima se možete upoznati. Znanje o dizajnu proizvoda, ilustracijama, čak i brendiranja mogu dodatno izoštriti vaše kreativno čulo.

Abduzeedo pruža zanimljive primjere dizajna koji sežu van sfere samog web dizajna. Od postera do namještaja, tamo možete pronaći primjere dobro izrađenog dizajna. Budite otvoreni za različite vrste dizajna i aktivno tražite inspiraciju. Što više znanja imate to će vam biti lakše dizajnirati svoju prvu web stranicu jer znanje pokreće intuiciju.

Ova slika prikazuje Kako početi s web dizajnom

Pripremite sadržaj prije nego što krenete s izradom

Stavljanje sadržaja na prvo mjesto znači imati sadržaj pripremljen prije nego što krenete s izradom svoje prve stranice.

Taj sadržaj ne mora biti savršen. Uvijek ga možete naknadno urediti i SEO optimizirati, ali pisanje bar okvirne skripte sadržaja koji želite uključiti na svoju stranicu pomoći će vam da vizualizirate kako će stranica izgledati te na koji način će funkcionirati. Također će vam dati priliku da promjene u dizajnu napravite u ranijoj fazi procesa izrade.

Ako izrađujete blog tada morate imati pripremljen prvi članak kako biste testirali CMS. Poželjno je imati par članaka spremno prije nego što krenete s izradom stranice kako biste izbjegli izbacivanje sadržaja lošije kvalitete.

Neka vaš dizajn bude jednostavan i intuitivan

Bez obzira radi li se o pisanju, navigaciji i CTA nitko se ne želi mučiti s vašim dizajnom.

Vaš pristup dizajnu treba biti inspiriran jednostavnošću i redom. Korisnik bi se s lakoćom trebao snalaziti na vašoj stranici. U našem blogu možete pročitati o 10 zlatnih pravila dizajna koje morate znati ako vas zanima kako početi s web dizajnom. S obzirom da spominjemo ljude koji će koristiti dizajn koji ste stvorili, ovo je dobar trenutak za predstaviti UX.

Upoznajte osnove korisničkog iskustva (UX)

Web stranica je puno više od teksta. Paleta boja, sadržaj, tipografija, raspored elemenata i slike zajedno pomažu vašoj publici pružiti ugodno korisničko iskustvo te potaknuti njihove emocije. Osoba koja prolazi kroz digitalno mjesto koje ste stvorili trebala bi imati jasan put bez prepreka.

UX se fokusira na razumijevanje publike. Što traže te kako će im vaš dizajn pomoći da pronađu to što traže. Cilj UX dizajna je zaroniti u glave svoje publike i proučiti svoj dizajn iz njihove perspektive.

Prilikom izrade svoje prve web stranice imajte na umu ove principe UXa:

  • Izradite jednostavnu i intuitivnu stranicu
  • Komunicirajte koncepte logičnim slijedom
  • Oduprite se iskušenju da pokažete svoje vještine izrade web stranice na uštrb funkcionalnosti

Boja

Pri izradi stranice dostupan vam je cijeli spektar duginih boja i više od toga, ali svi znamo da uz veliku moć dolazi i velika odgovornost. Zato vam donosimo nekoliko jednostavnih pristupa kojima se možete služiti prilikom odabira palete boja za izradu svoje prve web stranice.

Monokromatski

Koristite jednu boju za bazu, ali se igrajte sa saturacijom i nijansama. Bez obzira na vašu industriju, monokromatska stranica je pametan odabir za vaš dizajn. Imajte na umu da bez obzira koju boju odaberete za vaš tekst uvijek razmišljate o čitljivosti teksta.

U ovom primjeru sa stranice Unique, svaka sekcija je ocrtana monokromatskom paletom boja. Vaši početni dizajni ne moraju biti ovako napredni, ali je lijepo vidjeti način na koji su oni koristili različite verzije monokromatskih boja. Jeste li primijetili kako su u svakoj sekciji koristili boje povezane s torbom spomenutom u tom dijelu? Ovo je koristan trik pri izradi dizajna koji pomaže stvoriti harmoničnu paletu boja.

Ova slika prikazuje primjer monokromatske web stranice

Komplementarne

Uzmite boje koje su na suprotnim stranima na kotaču boja i kombinirajte, čini se poprilično jednostavnim, zar ne?

U dinamičnom svijetu web dizajna, iskorištavanje moći komplementarnih boja može vašu stranicu učiniti vizualno privlačnijom podići. Komplementarne boje, smještene suprotno jedna od druge na kotaču boja, stvaraju dinamičan kontrast koji privlači pažnju i poboljšava korisničko iskustvo. Kada se koristi na učinkovit način, ova tehnika može dočarati osjećaj harmonije i ravnoteže.

Alat koji vam može pomoći je Canva Color Wheel, ovaj alat omogućuje dizajnerima da jednostavno istraže komplementarne parove boja i dobiju njihove hex kodove za besprijekorno integriranje u svoje projekte. Zapamtite, promišljeno razmatranje shema boja ne samo da doprinosi estetici, već igra ključnu ulogu u prenošenju željene poruke i poticanju pozitivne interakcije s korisnicima.

Nemojte se bojati eksperimentirati s komplementarnim bojama, ali imajte na umu da morate biti oprezni kako bi vaš dizajn i dalje pružao besprijekorno korisničko iskusvo.

Ova slika prikazuje program za odabir komplementarnih boja!

Tipografija ukazuje na ton teksta

Dok je orijentalni, cvjetni font prigodan za izradu svadbenih pozivnica, isti font nebi bilo prigodno koristiti prilikom izrade osmrtnice. Kada dizajnirate svoju web stranicu imajte na umu ton kojim se želite obratiti svojoj publici. Ako želite prikazati veselu i opuštenu atmosferu poput kulinarskog bloga eksperimentiranje s zaigranim fontovima ima smisla, ali ako izrađujete stranicu za odvjetnički ured u tom slučaju je bolje koristiti profesionalnije fontove.

Ova slika prikazuje primjer  tipografije

Započnite dizajnirati

Tutoriali i istraživanje su iznimno bitni za vaš proces učenja, ali jednom ćete morati zasukati rukave i krenuti s procesom dizajna. Čak i ako stvorite nešto što nitko neće vidjeti to je svejedno proces u kojem učite stvarati, rješavati probleme i primijeniti ono što ste naučili. Nemojte se opterećivati ako nije savršeno, budite ponosni što ste prestali maštati o tome da postanete dizajner i sada ste na pravom putu da to zaista i postanete.

Tražite povratnu informaciju

Završili ste s izradom svojeg prvog dizajna – čestitamo! Naporno ste radili i sada ste spremni to predstaviti svijetu, ali prije nego što stisnete objavi zatražite vanjsku perspektivu na posao koji ste napravili.

Konstruktivne kritike mogu biti neugodne. Kreativno stvaranje bez obzira da li je to esej, slika ili stranica stavlja vas u ranjivu poziciju. Stvari koje predstavite javnosti su reprezentacija toga tko ste vi i što ste sve sposobni napraviti. Čuti da je nešto što ste vi napravili pogrešno ili da može biti bolje može djelovati kao osobni napad. U svijetu web dizajna povratne informacije su sastavni dio procesa. Naučite kako staviti svoj ego po strani i odvojite povratnu informaciju od vaše osobne vrijednosti. Kako ćete imati više iskustva moći ćete identificirati i implementirati korisne savjete i ostale ignorirati. Spoznat ćete da iskusniji dizajneri također znaju kako je to biti na početku i da su sretni kada vide uspjehe manje iskusnih dizajnera

PODIJELI:
NOVOSTI

Moglo bi te i ovo zanimati

KONTAKT

Pokrenimo Suradnju

Ako vam se sviđa način na koji radimo i razmišljamo te možete zamisliti suradnju s nama, javite se! Pošaljite nam pitanja, zahtjeve ili izrazite interes. Ne brinite, mailove čitamo svakodnevno i brzo ćemo vam odgovoriti. Čujemo se uskoro!