Najbolji alati za web dizajn u 2024. Vodič za odabir odgovarajućeg alata

AUTOR
Luka Đurišević
Luka Đurišević

Co-Founder

NEWSLETTER

Budi u toku

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa najnovijim objavama.

Tabela sadržaja

Zanima vas koji su najbolji alati za web dizajn u 2024. godini? Alati za web dizajn sastavni su dio svakog web dizajnera. S obiljem značajki koje ove tehnologije pružaju, mogu lako komunicirati s klijentima i posjetiteljima. No, kako odabrati najbolji alat za web dizajn koji najbolje odgovara radnom tijeku vaše tvrtke kada ih danas ima toliko mnogo? To može biti izazov jer se neki alati više fokusiraju na kodiranje, suradnju s klijentima i grafički dizajn od drugih. Ovaj popis će vam pružiti opcije najboljih alata za web dizajn dostupnih na tržištu, bez obzira radite li kao freelancer ili za agenciju. Saznajte kako odabrati najprikladniju opciju za vas.

Alati pružaju dizajnerima mogućnost eksperimentiranja, vizualizacije i usavršavanja web dizajna. Oni izražavaju svoj imaginarni koncept za web stranicu putem upotrebe tehnologija web dizajna. Mogu eksperimentirati s rasporedima, odabrati boje, isprobati različite fontove i dodati grafike zahvaljujući raznim mogućnostima koje pružaju.

Alati za web dizajn jednako su korisni i za održavanje web stranica. Neki imaju sustave upravljanja sadržajem koji znatno pojednostavljuju proces dodavanja i mijenjanja teksta, fotografija i videozapisa.

Drugi koriste mogućnosti poput generiranja koda, otklanjanja pogrešaka i suradnje kako bi optimizirali radni tijek i proces web dizajna.

Od početnika do iskusnih profesionalaca, web dizajneri mogu uštedjeti vrijeme, raditi produktivnije i imati koristi od povratnih informacija između tima za razvoj weba i klijenta zahvaljujući alatima za web dizajn.

Postoje različite vrste alata za web dizajn, a svaki ima određenu funkciju u procesu stvaranja web stranice:

  • Dizajneri mogu proizvesti vizualne elemente poput logotipa, fotografija i ilustracija pomoću grafičkih alata poput Adobe Photoshop-a, Illustrator-a i Canva-e.
  • Prije nego što web stranica postane dostupna javnosti, testira se njezina upotrebljivost, a interakcije korisnika simuliraju se pomoću alata za izradu skica i prototipova poput Figme.
  • Alati za kodiranje poput Sublime Text-a i Visual Studio Code-a nude okruženje gdje kodiranje postaje manje zastrašujuće, zahvaljujući automatskom dovršavanju i otklanjanju pogrešaka.
  • Izrada fantastičnog dizajna na desktop i mobilnim zaslonima moguća je korištenjem alata za responsivni dizajn poput Macaw-a i Sketch-a.
  • Platforme za suradnju s klijentima poput BugHerd-a, Slack-a i Miro-a pružaju učinkovitu komunikaciju i petlje povratnih informacija između tima za razvoj weba – dizajnera i programera.

Najbolji alati za web dizajn

FIGMA

Ova slika prikazuje Screenshot iz Figma korisničkog sučelja prikazujući pregled radne ploče.

Korištenjem alata Figma, možete stvarati prekrasne makete i prototipove koji povezuju ljude u kreativnom okruženju. Dizajneri koriste Figmu za stvaranje skica web stranica, objava na društvenim mrežama i sučelja mobilnih aplikacija. Rad s programerima kako bi se osiguralo da postojeća kreativna ideja bude jasna i grafički jednostavna. Suradnja, automatsko postavljanje i knjižnica predložaka neke su od karakteristika koje pruža Figma. Ako tražite dodatne funkcionalnosti, API dodatak omogućuje vam stvaranje vlastitih dodataka ili korištenje resursa iz korisničke zajednice. Također možete pristupiti raznim widgetima i FIGJAM-u, online alatu za virtualno crtanje na bijeloj ploči, kako biste obogatili svoje radionice.

CANVA

Canva je izvrsno rješenje za početnike i amatere u web dizajnu zahvaljujući svom jednostavnom softveru za koji nije potrebno znanje kodiranja. Budući da je baziran na oblaku, omogućuje vam suradnju s timom na istim dizajnovima i pristup radu s bilo kojeg mjesta ili uređaja. Na Canvi su dostupni predlošci spremni za promjene i različiti grafički elementi za različite formate, uključujući brand knjige, dizajn web stranica, PowerPoint prezentacije i objave na društvenim mrežama. Pomoću snažne analitike Canva Pro-a možete mjeriti metrike poput ukupnih pregleda, jedinstvenih pregleda i klikova na veze dizajna. Canva je popularan izbor za jednokratne projekte i situacije u kojima su resursi i kreativna stručnost ograničeni, čak i ako možda nema toliko naprednih značajki kao Adobe proizvodi i drugi alati na ovom popisu. Canva se uglavnom koristi kao alat za dizajn, ali također nudi “One-Page Website Builder” koji olakšava stvaranje stranica. Pruža besplatnu i plaćenu verziju za pojedinačne korisnike i timove. Vodeni žigovi na vašim crtežima uključeni su u besplatnu verziju, no preuzimanje više datoteka automatski ih komprimira u zip datoteku.

ADOBE DREAMWEAVER

Kao prijateljski alat za web dizajn namijenjen korisnicima unutar Adobe Creative Cloud-a, Adobe Dreamweaver postavlja standarde za izradu sofisticiranih web stranica. “Live” prozor omogućuje vam vizualno kreiranje web stranica, pojednostavljujući i poboljšavajući korisničko iskustvo. Za stvaranje bloga, web trgovine, portfelja stranica ili e-maila, nije potrebno poznavati kodiranje. Možete započeti novi dizajn s Dreamweaver-om ili koristiti jedan od mnogobrojnih predložaka. Ako želite prilagoditi HTML stranice putem kodiranja, ovaj alat pruža podršku za GitHub i nudi pomoć s kodom. Dodatno, možete brzo uvesti datoteke iz Adobe PhotoShop-a, Illustrator-a, pa čak i Sketch-a jer je integriran u cijeli Adobe paket.

GOOGLE MATERIAL DESIGN

Google Material Design je moderan pristup dizajnu koji kombinira inovativne elemente i jasnoću kako bi stvorio dosljedno i privlačno korisničko iskustvo

Google Material Design pruža sveobuhvatna pravila web dizajna. Za buduće dizajnere koji žele dodatno usmjerenje pri lansiranju svoje karijere u tehnologiji, to može biti ključna promjena. Jedna od glavnih prednosti je njegova sposobnost stvaranja vizualno privlačnog i koherentnog iskustva. No, poput svakog alata, Material Design nije bez svojih ograničenja. Jedna od njegovih značajki su dizajnerska jezik i principi, koji mogu zahtijevati određeno početno učenje. Matična tvrtka, Alphabet, odgovara na to pružanjem knjižnice prepune vodiča i instrukcija. Također, neki dizajneri vjeruju da web stranica može izgledati repetitivno i dosadno ako se isti principi konzistentno primjenjuju na sve njene stranice. Google Material Design je potpuno besplatan i otvoren alat za dizajn web stranica.

SKETCH

Sketch je izvrstan alat za web dizajnere koji žele vizualizirati ideje za web stranice i mobilne aplikacije jer je vektorski orijentiran. Sketch je softver za macOS, dok je web verzija izgrađena na pregledniku i može se koristiti na mnogim operativnim sustavima, uključujući Windows. Snažna tipografija, skalabilni oblici, mogućnosti uređivanja vektora i suradnička knjižnica simbola bitni su za kreativni web dizajn. Također dobro surađuje s široko korištenim programima poput Jira-e, InVision-a i Zeplin-a. Sketch je odličan izbor za početnike koji traže jednostavno sučelje i stvarnu suradnju zbog svojih mogućnosti povlačenja i ispuštanja te nedostatka potrebe za kodiranjem. Sketch se nauči relativno brzo, a njegovo jasno i korisnički prijateljsko sučelje čini ga omiljenim među UI i UX dizajnerima. Opća korisnost Sketch-a povećava se putem njegove knjižnice aplikacija, dodataka i pomoćnika koji ubrzavaju produktivnost i automatiziraju zadatke. Pomoću njegove mogućnosti zumiranja možete poravnati svaki element dizajna do piksela. Rad u suradnji i dijeljenje dizajna s klijentima ili kolegama čini se jednostavnim korištenjem Sketch-a. Web dizajneri mogu uštedjeti napore praćenjem promjena i povratkom na prethodne verzije u bilo kojem trenutku putem njegovog sustava za kontrolu verzija. Značajke Sketch-a možda nisu tako sofisticirane i opsežne kao kod drugih online alata za dizajn, poput Figma-e (koja nema snažne značajke prototipiranja). Ipak, on ispunjava svoje obaveze u pogledu dizajniranja i doprinosa.

ADOBE XD

Adobe XD je napredan alat za dizajn prototipova koji omogućava brzo i učinkovito stvaranje interaktivnih korisničkih iskustava

Adobe XD je dio Adobe Creative Cloud-a koji kombinira najpovoljnije aspekte Illustrator-a i Photoshop-a. Međutim, Adobe XD se ističe zbog naglaska na web dizajnu. Ako su Photoshop i Illustrator vaši alati po izboru za dizajnerski rad, Adobe XD će postati vaš najbolji prijatelj. Budući da je primarno stvoren za web dizajn s vektorskim softverom, možete razvijati skice, prototipove i responsivne dizajne bez prolaska kroz strmu krivulju učenja. Profesionalci i nezavisni izvođači koriste ga kao industrijski standard dok rade u timovima. Adobe XD je i dalje alat o kojem treba razmisliti, čak i ako ste novi u web dizajnu i niste puno koristili Adobe proizvode. Imat ćete pristup tutorialima, uputama kako koristiti, iskusnoj zajednici, i iznenađujuće je jednostavno učiti. Kada su u pitanju značajke, moći ćete raditi sami ili u timu s raznovrsnim alatima koji pomažu u stvaranju prototipova i dizajnova. Kolekcija dizajnerskih elemenata omogućava određivanje fontova, boja i komponenti prilično jednostavno. Osim toga, promjene se odražavaju odmah na cijelom dizajnu. Popularna značajka Adobe XD-a među web dizajnerima je besprijekorna integracija s Adobe Creative Cloud-om, što eliminira potrebu za prebacivanjem između više alata i potiče učinkovitiji radni tijek. S njim su kompatibilne datoteke iz Photoshop-a, Illustrator-a, pa čak i Sketch-a.

Alati za izradu web stranica

Iako su većina alata iz prethodnog odjeljka također dostupni online, desktop aplikacije i dalje su najpopularnije i plaćaju se.

No, danas postoji mnoštvo besplatnih web dizajn softvera namijenjenih početnicima. Ovo može biti izvrsna opcija za klijente koji žele pregledati izvornu datoteku koju su im dizajneri dostavili, a da pritom ne moraju kupiti nikakav softver. Također, to može biti korisno za dizajnere koji tek počinju i žele isprobati prije nego se obvežu na kupnju softvera.

WORDPRESS

WordPress, jedan od prvih i još uvijek najčešće korištenih alata za izradu web stranica, koristi se kako od malih tako i od velikih web stranica. Također je odgovoran za privlačenje pažnje na ovu vrstu alata. S obzirom da je aplikacija open source, svaki programer može lako doprinijeti izvoru koda za dodatke (plugins) i teme. Iako se to čini vrlo uzbudljivo, korištenje WordPressa ponekad može biti opasno, posebno ako niste stručnjak za tehniku. Na primjer, čak i ako pronađete savršeni dodatak, možda neće raditi s drugima koje odaberete za svoju web stranicu, ili se može srušiti ili pokazati zlonamjernim. Iako WordPress i dalje predvodi tržište alata za izradu web stranica, njegov udio se postupno smanjuje već nekoliko godina. Jedno od objašnjenja za to je da su neki od novijih opcija malo jednostavniji za korištenje i nude jednostavniji pristup (na primjer, WordPress zahtijeva od vas da kupite domenu i hosting zasebno te ih zatim spojite, dok vam neki drugi alati omogućuju oba koraka na istoj platformi).

SQUARESPACE

Squarespace je platforma za izradu web stranica koja omogućuje jednostavno stvaranje vizualno atraktivnih i funkcionalnih web stranica bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem.

Squarespace nedvojbeno spada među najbolje alate za izradu web stranica kada su u pitanju izuzetno oblikovane teme. On je manje korisnički prijateljski od Wix-a (primjerice, Squarespace vas stalno prisiljava da koristite glavnu traku s alatima, dok Wix nudi brzi padajući izbornik opcija za uređivanje za svaki element desnim klikom). Squarespace je odlična opcija koju treba razmotriti ako radite u kreativnoj industriji ili razmišljate o izgradnji portfelja web stranice zbog svojih prekrasnih dizajnerskih predložaka. Squarespace olakšava povezivanje računa na društvenim mrežama, poput Instagrama, što poboljšava vizualnu privlačnost vaše web stranice. Međutim, Squarespace ne nudi besplatno probno razdoblje, ali pretplatnički planovi počinju već od 12 dolara mjesečno.

SHOPIFY

Nema aplikacije koja pruža toliko značajki i podrške za online trgovine kao Shopify. Kada sve bude postavljeno, uživat ćete u odličnoj korisničkoj podršci i besprijekornom iskustvu korisnika. No, ako gradite web stranicu od nule, Shopify ponekad može biti izazovan. Prije svega, ako ne želite prihvatiti nešto potpuno jednostavno, vjerojatno nećete moći pronaći mnogo besplatnih predložaka za web dizajn na ovoj stranici. Osim toga, postavljanje vaše trgovine zahtijeva puno vremena i truda. Iako biste trebali biti svjesni da će to potrajati, poboljšanje iskustva posjetitelja na vašoj web stranici glavni je razlog za to.

WIX

Wix je platforma za izradu web stranica koja omogućava brzo kreiranje i prilagodbu web stranica bez potrebe za programiranjem, s bogatim setom alata i funkcija

Jedan od najpoznatijih alata za izradu web stranica je Wix, koji je poznat po svom intuitivnom uređivaču potezanja i ispuštanja te velikom broju impresivnih i prilagodljivih predložaka koji omogućuju bilo kome da stvori web stranicu ili stranicu za slijetanje bez prethodnog iskustva u dizajnu. Wix vam pruža potpunu kontrolu nad izgledom vaše web stranice, što može biti prednost i nedostatak za one koji nemaju iskustva u dizajnu. Na primjer, kako biste osigurali da sve izgleda dobro, možda ćete morati ručno prilagoditi svoju web stranicu na stolnim i mobilnim uređajima. Wix je nedvojbeno jedan od najboljih izbora kada je u pitanju SEO; omogućuje vam prilagodbu ne samo standardnih elemenata poput naslova stranice i meta opisa, već i složenijih detalja (naslova koji sežu do H6). Stoga je korištenje Wix-a za izradu bloga također izvrsna opcija. Wix nudi osam različitih razina cijena u dvije kategorije: web stranice i web stranice za e-trgovinu. Budući da Wix planovi uključuju registraciju domene i hosting, to je jednostavno sve-u-jednom rješenje bez dodatnih troškova. Međutim, kao i kod bilo kojih predložaka za web dizajn, dobra je ideja surađivati s dizajnerom koji može jamčiti da će vaša web stranica imati autentičan i jedinstven izgled.

Završne misli

Izbor odgovarajućeg alata može značajno utjecati na vašu sposobnost da se istaknete kao web dizajner, te može znatno utjecati na uspješnost vaših web dizajn projekata. Vaša kreativna koncepcija može oživjeti uz pomoć pravilnog alata za web dizajn. Pravi instrument poboljšava produktivnost i učinkovitost, omogućujući vam uštedu vremena putem pojednostavljenja procesa i petlje povratnih informacija s odgovarajućim značajkama i funkcionalnostima. Rješenje za web dizajn jednog tima možda neće odgovarati drugom. Svaki dizajner posjeduje različit skup talenata, metodologiju i preferencije. Stoga vas potičemo da istražite različite alate kako biste utvrdili koji je najprikladniji za vas. Proučite koji od alata na ovom popisu najbolje odgovara vašim potrebama i metodama dizajniranja web stranica, iskoristivši besplatne probne verzije koje većina njih nudi.

PODIJELI:
NOVOSTI

Moglo bi te i ovo zanimati

KONTAKT

Pokrenimo Suradnju

Ako vam se sviđa način na koji radimo i razmišljamo te možete zamisliti suradnju s nama, javite se! Pošaljite nam pitanja, zahtjeve ili izrazite interes. Ne brinite, mailove čitamo svakodnevno i brzo ćemo vam odgovoriti. Čujemo se uskoro!