Koje promjene stručnjaci očekuju u SEO-u obzirom na integraciju AI generiranog sadržaja?

AUTOR
Luka Đurišević
Luka Đurišević

Co-Founder

NEWSLETTER

Budi u toku

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa najnovijim objavama.

Tabela sadržaja

Inkorporacija AI generiranog sadržaja donijela je brojne promjene pri Google pretraživanju i pristupu samoj SEO optimizaciji. 

Upravo iz tog razloga, SEO stručnjaci morat će uvesti promjene u svom pristupu, što će uključivati premještanje fokusa s mjerenja CTR-a i rankinga na Googleovoj tražilici na konverzije, leadove i općenitu vidljivost brenda.
Očekuje se znatan pad posjećenosti web stranicama te otežano mjerenje organske SEO optimizacije, pa se predlaže brendovima da osiguraju svoju prisutnost na što većem broju platformi kako bi osigurali vidljivost i ostvarili svijest o brendu.

Sve više će se cijeniti kvalitetan sadržaj pisan od strane stručnjaka iz određenog područja u odnosu na AI generirani sadržaj, tako da se brendovima predlaže da osiguraju sadržaj visoke kvalitete te formate poput istraživanja, case studyja te osobnih priča i iskustava koje AI ne može replicirati. Takav sadržaj će bolje proći kroz Googleov content quality assessment. 

Osim Googlea, korisnici će sve više pribjegavati korištenju drugih platformi za pretraživanje poput TikToka, Pinteresta, Reddit-a i YouTube-a te će rast vrijednost video sadržaja, pa se preporućuje brendovima da inkorporiraju kratke video formate u svoje marketinške strategije. 

Obzirom da će se brendovi morati potruditi izgraditi povjerenje i kredibilitet, prednost će imati recenzije i mišljenja korisnika kojima se, također, stvara direktna komunikacija između korisnika i brenda.

Google je recentno uveo još jedan E (experience) u svoj E-E-A-T model (experience, expertise, authority and trust), stoga kako bi se brendovi bolje rangirali preporučuje se stvaranje visokovalitetnog content sadržaja (koji će, prema mišljenjima stručnjaka sve više imati prednost u odnosu na plaćene oglase), kolaboracija sa stručnjacima iz industrije, regularno objavljivanje sadržaja koji iskazuje duboko poznavanje tema kojima se brend bavi, korištenje webinara, podcastova i društvenih mreža za povezivanje s ciljanom skupinom i izgradnju povjerenja.

Sinergija između SEO-a i sadržaja će biti fokusirana na tri glavna područja: kvalitetan content, fokus na vizuale te stručnost u kreiranju sadržaja. 

Također, očekuju se i promjene u pristupu e-commerce-u koji će biti obogaćen većom količinom informacija te olakšavati povezanost između online shopova i fizičkih lokacija, čime će se Google postaviti kao direktna konkurencija Amazon-u.

Kao što smo svjedočili u drugoj polovici 2023. Google bi mogao uvoditi sve više update-ova, stoga bi SEO stručnjaci trebali ići u korak s nadolazećim promjenama.

Sve u svemu, s porastom korištenja AI generiranog sadržaja, rasti će na vrijednosti kvalitetan sadržaj stvoren od strane stručnjaka, a korisnici će sve više pribjegavati alternativnim tražilicama koje su konkurencija Google-u te društvenim mrežama. SEO optimizacija morat će se prilagoditi nadolazećim promjenama u Google algoritmu te osmisliti novi način metrike rezultata.

PODIJELI:
NOVOSTI

Moglo bi te i ovo zanimati

KONTAKT

Pokrenimo Suradnju

Ako vam se sviđa način na koji radimo i razmišljamo te možete zamisliti suradnju s nama, javite se! Pošaljite nam pitanja, zahtjeve ili izrazite interes. Ne brinite, mailove čitamo svakodnevno i brzo ćemo vam odgovoriti. Čujemo se uskoro!