Koje trendove u influencer marketingu nam donosi 2024. godina?

AUTOR
Picture of Luka Đurišević
Luka Đurišević

Co-Founder

NEWSLETTER

Budi u toku

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa najnovijim objavama.

Tabela sadržaja

Popularnost influencer marketinga raste iz godine u godinu, a ono što začuđuje jest da sve više brendova preferira investirati svoj marketinški budžet u nano i micro influencere umjesto u one velike i poznate. Bilo da je riječ o većem engagementu kod manjih influencera ili lakšem gađanju nišne publike, taj dio influencerske demografije doživljava pravi procvat. 

Dok su nekoć influenceri pristajali stvarati sadržaj po cijeni poklonjenih prozvoda, stvari se mijenjaju tijekom godina i sve više njih ima svoju cijenu koja je u skladu s prodajom proizvoda u pitanju, a ne fiksna kao nekada. 

92% brendova želi povećati suradnju s influencerima u 2024. godini što nam samo potvrđuje uspješnost takvog oblika marketinga. Integracija AI-generiranog sadržaja nije zaobišla ni influencer marketing, a neki brendovi idu toliko daleko da se odlučuju za ˝virtualne infleuncere˝ umjesto onih pravih. Osim virtualnih influencera, stručnjaci predviđaju porast popularnosti i tzv. granfluencera, odnosno umirovljenika koji kreiraju sadžaj za društvene mreže.

Plodno tlo za širenje brendova predstavlja upravo TikTok koji sve više privlači publiku stariju od gen Z, kojoj se dosad tek 5% brendova obraćalo na toj platformi, po čemu možemo zaključiti da će TikTok iz dana u dan sve više povećavati svoj reach, dosežući i zreliju demografiju.

Live shopping je relativno nova metoda kojoj pribjegavaju i poznati brendovi poput Amazona i Walmarta, a sve će više rasti na popularnosti tijekom ove godine. Osim spomenutoga, LinkedIn nastavlja eksponencijonalno rasti, a malobrojni influenceri na toj platformi zarađuju velike iznose upravo iz razloga što su to – malobrojni.

Podaci nam govore da 75% B2B oglašivača ulaže u influencer marketing, a sadržaj kreiran za društvene mreže nerijetko se koristi i za emailove, TV reklame, digitalne oglase i sl. Također, iz istraživanja saznajemo da će influencer marketing industrija narasti do cca. 24 milijardi dolara do kraja 2024. godine. 

75% influencera povećalo je količinu kreiranog sadržaja, a ¼ ispitanika planira uložiti više od 40% marketinškog budžeta u ovaj oblik marketinga. 

Iz svega navedenog možemo zaključiti da influencer marketing ne ide nikamo, dapače, nastavlja rasti velikom brzinom, no zanimljive su statistike o porasti popularnosti manjih influencera i uže targetiranje nišnih skupina u skladu s time, što će se odraziti na manje angažmane većih influencera i celebrityja.

PODIJELI:
NOVOSTI

Moglo bi te i ovo zanimati

KONTAKT

Pokrenimo Suradnju

Ako vam se sviđa način na koji radimo i razmišljamo te možete zamisliti suradnju s nama, javite se! Pošaljite nam pitanja, zahtjeve ili izrazite interes. Ne brinite, mailove čitamo svakodnevno i brzo ćemo vam odgovoriti. Čujemo se uskoro!